Emile van Leenen Blog

Piano kopen van particulier

Geplaatst op: 21-11-2019

Er zijn heel wat dingen waar op gelet moet worden wanneer u een piano wilt kopen bij een particulier.

Oude piano's zien er vaak nog mooi uit maar van binnen kunnen ze behoorlijk versleten zijn. Al het vilt in de piano kan aangetast zijn door ongewenste inwoners zoals motten of muizen. Het vilt van de hamerkoppen kan, doordat er veel op gespeeld is, te ver zijn afgesleten waardoor de toon onregelmatig is en soms te zacht. Doordat een piano lange tijd te vochtig heeft gestaan kan het mechaniek te stroef zijn gaan spelen en als een piano lang te droog is geweest dan kan het zijn dat de hamers, onderhamers, opstoters en dempers te los zijn gaan zitten waardoor er van alles tikt in het mechaniek. Door de droogte kunnen er ook scheuren in de zangbodem zijn gekomen waardoor er een extra resonantie in de piano zit. Ook kan het voorkomen dat de stempennen die in een houten blok zitten te los zijn gaan zitten waardoor de piano niet of nauwelijks te stemmen is.
Wat tegenwoordig ook vaak voorkomt is dat men denkt dat het om een duitse piano gaat ( de piano heeft dan een duitse naam) terwijl de piano dan bijvoorbeeld in China, Polen of Japan is gebouwd.
Ook zijn er veel gebruikte Yamaha's te koop. Dit zijn meestal instrumenten die per container gekocht worden in Japan en China. Het belangrijkste euvel bij deze instrumenten is dat de bas dof en leeg klinkt. Een ander probleem is dat in deze piano's koordjes in het mechaniek zijn verteerd. De piano speelt dan nog wel maar repeteert wat langzamer omdat die kapselkoordjes aan veertjes vast horen te zitten die de hamers terugtrekken zodat de toets opnieuw snel aangeslagen kan worden. 
Wij kunnen heel veel repareren! Toch zijn dit vaak tijdrovende restauraties en alleen de betere instrumenten zijn deze investering waard. . Om teleurstellingen en onvoorziene uitgaven te voorkomen, is het aan te bevelen om een ervaren pianotechnieker vooraf aan de koop te raadplegen.

 

Terug naar overzicht

Contactgegevens

Lammermarkt 59
2312 CM Leiden

071 - 58 91 426
06 - 54 35 45 67

Ook buiten openingstijden telefonisch bereikbaar!

Openingstijden

Maandag 10.00 tot 18.00 uur
Dinsdag 10.00 tot 18.00 uur
Woensdag 10.00 tot 18.00 uur
Donderdag 10.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 10.00 tot 17.00 uur
Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Maak een afspraak

Ook buiten openingstijden bent u op afspraak welkom.

Maak een afspraak