Restauratie


 


Uw instrument als nieuw


Is uw piano of vleugel toe aan een flinke opknapbeurt, misschien zelfs een complete revisie? Dan bent u bij Emile van Leenen aan het juiste adres. We beschikken over een eigen werkplaats waar drie gediplomeerde restaurateurs - waarvan één Steinway-gecertificeerd - uw instrument met alle mogelijke vakmanschap en zorg omringen.

Het resultaat? De klanken vol, een frame als nieuw, een kast die straalt. Zeker na bewerking door onze professionele politoerder. Wilt u meer weten? of moet uw piano alleen maar gestemd worden? 

Neem contact met ons op; info@emilevanleenenpianos.nl of 071/5891426 

Over restauratieAllereest heeft de leeftijd veel invloed op de restauraties die uitgevoerd worden. Bij oudere instrumenten geeft het vaak een enorme klank verbetering als de snaren vernieuwd worden. De klank van een piano met nieuwe snaren wordt vaak helderder. Daarnaast komt het bij oudere piano’s ook vaak voor dat er scheuren in de zangbodem zitten, die kunnen dan ook gelijk gerepareerd worden. Scheuren in de zangbodem kunnen een ruis of rammel in de toon geven. Bij het vervangen van de snaren wordt vaak ook het stemblok, waar de stempennen inzitten, vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat de stempennen weer stevig vast zitten. Hierdoor blijft de stemming langer stabiel.

Bij modernere piano’s is het zelfs zo dat bij goede kwaliteitsinstrumenten de hamerkoppen diepe groeven krijgen, wanneer er veel op gespeeld is. Bij oudere piano’s vervangen we vaak de hamerkoppen met nieuwe, maar bij jongere piano’s is het vaak voldoende als er een laagje van de hamerkoppen wordt afgehaald. Dan wordt de toon schoner en helderder. Zijn de hamerkoppen al een keer eerder geschuurd dan is vervangen voor nieuwe een betere optie.
 
Toetsen krijgen op een gegeven moment te veel zijdelinkse speling. Dit komt doordat er twee gaten in de toets zitten, de balans en de voordruk. Die gaten zijn bekleed met laken. Dat laken is dan te veel versleten. Dit vervangen wij altijd bij oudere piano’s, maar bij jongere piano’s meestal ook. Heeft u een oude piano met ivoor en zijn deze geel geworden? Dan kunnen wij deze weer mooi wit en glanzend maken.

Wij werken met een team van 5 pianotechnici waar ieder zijn eigen specialiteiten heeft. Onze meubelmaker doet uitsluitend het kast werk en heeft veel ervaring met het politoeren. Politoeren is een oud ambacht wat nog maar weinig mensen goed kunnen. Als de politoer dot namelijk te lang op een plek blijft, brand het in het oppervlak.  

Bij oudere piano’s worden de dempers bijna altijd vervangen, met mooi nieuw zacht vilt. Ook het vilt onder de toetsen wordt meestal vervangen. Met verschillende dikten papier wordt de diepgang van de toets afgesteld.

Nadat alle versleten onderdelen vervangen zijn moet het mechaniek weer fijn afgeregeld worden. De toets moet 10 millimeter naar beneden gaan, de hamer moet 2 millimeter voordat hij de snaar raakt terugvallen en de demper moet van de snaar afkomen, als de hamer op de helft van zijn gang is. Dempers moeten gelijk van de snaar afkomen, bij het indrukken van het rechter pedaal. Alle pedalen worden ook opnieuw afgesteld. Zo zijn er nog veel meer punten om alles weer heel regelmatig te laten spelen.

Als alles vervangen is en het mechaniek secuur is afgeregeld, gaan we aan de toon werken. Dit is erg leuk werk omdat het resultaat direct hoorbaar is. Het verbeteren van de toon is te realiseren door de hamerkop recht op de snaar te laten komen, dit heet Scheitelen (afkomstig van het Duits). Daarna wordt er geïntoneerd, waarbij op speciale plaatsen in de hamerkop geprikt wordt. Door dit goed te doen ontstaat er een bepaalde gelaagdheid in de toon. Met andere woorden: Er kunnen verschillende nuances in de klankleur ontstaan. Bij variabele aanslag.  De klankleur is namelijk anders bij hard en zacht aanslaan.

 
Vraag een offerte aan
 

Contactgegevens

Lammermarkt 59
2312 CM Leiden

071 - 58 91 426
06 - 54 35 45 67

Ook buiten openingstijden telefonisch bereikbaar!

Openingstijden

Maandag 10.00 tot 18.00 uur
Dinsdag 10.00 tot 18.00 uur
Woensdag 10.00 tot 18.00 uur
Donderdag 10.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 10.00 tot 17.00 uur
Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Maak een afspraak

Ook buiten openingstijden bent u op afspraak welkom.

Maak een afspraak